RSS Feed

Zonneboiler

15/02/2016 by Evo1

De zonneboiler: groen en voordelig

De zonneboiler is de boiler bij uitstek als je duurzaam en groen wil verwarmen. Hoe een zonneboiler werkt en waarom ze zo interessant zijn, ontdek je in dit artikel.

 

Het principe van een zonneboiler

Een zonneboiler werkt op basis van zonnecollectoren.  Zonnecollectoren zijn vlakke platen of vacuümbuizen die op het dak geplaatst worden. Ze nemen de warmte van de zon op. Vervolgens geven ze deze warmte door aan het opslagvat. Dit vat is verbonden met de cv-ketel die zorgt voor warm water. Je verwarmt op een groene manier én je bespaart op je energiefactuur.

 

Mogelijkheden om te verwarmen met een zonneboiler

In de meeste gevallen zal een zonneboiler ingezet worden voor het verwarmen van warm water. Zowel in de badkamer als in de keuken profiteer je dus van de warmte van de zon. Deze groene boiler wordt ook gebruikt in combinatie met vloerverwarming.  Eventueel kan hij ook dienst doen als zwembadverwarming.

voordelen van een zonneboiler

 

Verstandige investering

De aankoop van een zonneboiler is uiteraard een investering. Hij is beduidend duurder dan een klassieke boiler. Op lange termijn is hij echter voordeliger dan een gewone boiler. Dankzij de werking op zonne-energie spaar je heel wat uit op je energiefactuur. Door deze besparing betaalt hij zichzelf terug. Eens hij afbetaald is, verwarm je gratis dankzij de zon. Hoe snel hij terugbetaald is, is afhankelijk van model tot model. Gemiddeld mag je rekenen op een terugverdientijd van 9 jaar.

 

Overheidssteun

De Nederlandse overheid wil haar inwoners stimuleren om meer gebruik te maken van alternatieve energie. Daardoor kan je voor de aankoop van de zonneboiler financiële steun krijgen in de vorm van premies en subsidies. Zowel op nationaal vlak als op lokaal niveau zijn er steunmaatregelen.

voorbeeld werking zonneboiler

Andere vormen van alternatieve energie

Naast de zonneboiler, zijn er ook heel wat andere interessante vormen om alternatief te verwarmen. De warmtepomp is daar een perfect voorbeeld van. Een warmtepomp kan op basis van de warmte van de lucht, aarde of  water een woning verwarmen. Het meest bekende voorbeeld om je huis te voorzien van energie, zijn de zonnepanelen. Bij het renoveren of bouwen van je woning loont het dus zeker en vast de moeite om ook eens te denken aan groene alternatieven.

 


Geen reacties

No comments yet.

Sorry, the comment form is closed at this time.