RSS Feed

Convectoren

01/06/2017 by Bram De Vos

Hoe werkt convectorenverwarming?

 

Terwijl radiatoren voornamelijk stralingswarmte afgeven, wordt de warmte bij convectoren overgedragen via zogenaamde convectiewarmte. Dit is in feite een indirecte vorm van verwarming. Dit houdt in dat koele lucht van onderuit aangezogen wordt en vervolgens opgewarmd wordt door het verwarmingselement in de convector. De verwarmde lucht zal dan opstijgen en zich over de ruimte verplaatsen. Afgekoelde lucht zal daarna opnieuw zakken, waarna dezelfde procedure steeds opnieuw begint.

Convectoren bestaan uit een koperen buis waarin warm water vloeit. Deze buis is omgeven door (aluminium) lamellen die de warmte oppikken en verspreiden. De convectoren warmen snel op; hun waterinhoud is zelfs 70% kleiner dan die van radiatoren. Ze zijn daardoor ook vaak kleiner dan radiatoren.

 

 

Voor- en nadelen van convectoren

 

De ruimte wordt sneller én gelijkmatiger opgewarmd dan met radiatoren (weinig tot geen temperatuursverschillen binnen dezelfde ruimte).

+ Convectoren verbruiken 10% minder energie dan radiatoren.

Het gaat dus om een milieuvriendelijke vorm van verwarmen.

Convectoren worden niet zo heet als radiatoren en zijn bijgevolg veiliger. Het water in de buizen wordt immers afgeschermd.

+ Je kan ervoor opteren om de convectoren in de vloer of in een kast te laten inbouwen. Zo spaar je heel wat plaats uit.

 

– Convectoren hebben een kortere levensduur dan radiatoren.

– Convectoren zijn duurder in aanschaf dan radiatoren. Dit prijsverschil kun je wel snel terugverdienen omdat je zal besparen op je energiefactuur.

Je mag geen kleren te drogen leggen op de convectoren, omdat de luchtstroom steeds vrij moet kunnen circuleren.

– De stofdeeltjes in de luchtstroom kunnen nadelig zijn voor de gezondheid.

 

Tip! Je doet er goed aan om te kiezen voor een combinatie van stralingswarmte en convectiewarmte in huis. Zo kun je convectoren als standaard gebruiken en extra stralingswarmte voorzien in ruimtes waar het snel koud dreigt te worden (bijvoorbeeld de badkamer).

 


Geen reacties

No comments yet.

Sorry, the comment form is closed at this time.