RSS Feed

Radiatoren

15/06/2016 by Bram De Vos

Radiatoren

Radiatoren zijn nog steeds erg populair voor de verwarming van de woning. Het systeem is vrij eenvoudig en makkelijk te installeren. In dit artikel kom je meer te weten over de werking, voor- en nadelen en plaatsing van radiatorenverwarming.

 

Werking radiatoren

De werking van radiatoren is niet erg ingewikkeld. De centrale verwarminginstallatie maakt warm water aan. Dit wordt vervolgens verdeeld over de leidingen, die in verbinding staan met de radiatoren. Op die manier komt het warme water dus in de radiatoren terecht. Daar volgt het warme water als het ware een doolhof, zodat de radiatoren de warmte goed kunnen opnemen en uitstralen.

radiatoren-plaatsen

 

Voor- en nadelen

Een eerste voordeel aan radiatoren is dat je ze niet hoeft in te werken in de vloer of in de muur, wat een snelle en makkelijke installatie toelaat. Daarnaast kan een radiator een ruimte erg snel opwarmen. Ook de prijs valt goed mee: in vergelijking met vloerverwarming of warme luchtverwarming kunnen standaard radiatoren tot de helft goedkoper zijn.

Een eerste nadeel aan radiatoren is dat je ze moet kuisen, wat bij verborgen verwarmingselementen niet het geval is. Bovendien nemen ze ook redelijk wat plaats in, waardoor je minder ruimte hebt voor bijvoorbeeld kasten. Een ander negatief punt is de minder goede verspreiding van de warmte in vergelijking met vloerverwarming.

 

Plaatsing radiatoren

De plaatsing van de radiatoren is cruciaal voor een efficiënte verwarming. Je plaatst ze best op 3 à 5 centimeter van de muur en minimaal 10 centimeter boven de vloer, maar dit mag zeker wat meer zijn als je later bijvoorbeeld je vloer wil vernieuwen.

Het is ook aangeraden om een radiator tegen een buitenmuur te plaatsen. Dit zorgt voor een betere verspreiding van de warmte en de koude aan de buitenmuur wordt gecompenseerd door de warmte die de radiator genereert. Als je een radiator tegen een binnenmuur plaatst, kan je een aluminiumfolie (met reflecterende zijde naar de radiator) achter de radiator plaatsen of de muur van extra isolatie voorzien. Op die manier blijven de warmteverliezen beperkt.

Wil je radiatoren plaatsen, dan moet je op voorhand berekenen hoeveel je er zal nodig hebben en wat hun vermogen moet zijn. Hierbij moet je onder andere rekening houden met het volume van de kamers, de gewenste temperatuur en de opbouw van de radiatoren.


Geen reacties

No comments yet.

Sorry, the comment form is closed at this time.